5 tips før du velger designer

Velge-designer.jpg

Det kan virke skummelt å bestemme seg for å la noen andre ta seg av designjobben, men vi designere er som regel veldig greie! ;) Noen av mine kunder er godt kjent med designbransjen, og vant til å jobbe med designere, mens andre har lite kunnskap og er derfor usikre på hvordan de skal gå frem.

Vær bevisst på hva du leter etter, før du kaster deg rundt og begynner å søke etter designer.

Det kan være vanskelig å vite hvor du skal begynne når du føler at det er på tide å ta skrittet mot å bringe firmaet, produktet eller nettsiden ditt til neste nivå. Det er ingen hemmelighet at det er mange flinke grafiske designere, så hvordan skal du finne den rette designeren for akkurat ditt prosjektet?

Tips 1 - Tenk over hva du trenger

Det første først: Vær bevisst på hva du leter etter, før du kaster deg rundt og begynner å søke etter designer. Hva er målet ditt?

En enkel setning om hva du ønsker å oppnå kan være nok. Trenger du en som er ekspert på firmaprofilering? En spesialist på sosiale medier, kun webdesign, pakningsdesign eller kanskje en kombinasjon av flere? De fleste designere kan jobbe innenfor flere fagområder, så dersom helhet er viktig for ditt produkt, eller du ønsker en bred designjobb, pass på at du tenker over dette, og hør med den aktuelle designeren.

Vær tydelig med dine mål og forventninger, og kommuniser dette til designeren. Hva er målgruppen din og budskapet du ønsker å formidle? Kommunikasjon er viktig, det er en stor fordel både for designproseesen og sluttresultatet å ha dialog med designeren om dette.

 
Sirkel-artikkel-hvorfor-logo.png
 

Tips 2  - Se på porteføljen

Etter at du har satt et klart mål kan du begynne å se etter en designer som treffer ditt behov.

Start gjerne med hvordan den samlede porteføljen ser ut og er presentert. Er det et sammenhengende tema og uttrykk i de ulike arbeidene? Hvor unik er hver jobb? De beste designporteføljene balanserer mellom de to: Mens en klar helhet er tydelig i porteføljen, er hver del av arbeidet gjort for ulike kunder, så det bør også vise et variert utvalg. Hvis arbeidet er for likt, kan det være en indikasjon på at designerens ferdigheter er litt smale.

Prøv å finn en designer som du syns har gode prosjekter å vise til, som passer din stil, eller som er allsidig og har flere ulike strenger å spille på. Gjennom tidligere oppdrag kan du også få en følelse av hvilke typer prosjekt de liker å jobbe med, og stilene de vanligvis jobber med.

Tips 3 - Budsjett og tidsfrister

Ofte har designere flere oppdragsgivere, så det kan være lurt å være ute i god tid, spesielt dersom du har tidsfrister du må overholde. Dermed sikrer du at personen du vil jobbe med kan sette av tid til nettopp ditt prosjekt. Budsjett er viktig. Det må føles bra for deg som kunde å sette av midler til design, og at du kan stole på at sluttresultatet blir bra innenfor de midlene du har.

De fleste designere gir pristilbud basert på erfaring, tidsbruk, verdi, prosess og kvalitet.

Priser i designverden kan variere, som det også gjør i andre bransjer. De fleste designere gir pristilbud basert på erfaring, tidsbruk, verdi, prosess og kvalitet. Finn en designer som stemmer overens med det du har satt av til å bruke, både når det gjelder prosessen og sluttresultatet du ønsker å sitte igjen med.

Tips 4 - Kontakt og kjemi

Har du funnet en eller flere kandidater du synes er aktuelle, så ta gjerne en telefonsamtale eller be om et uforpliktende møte eller videosamtale for å få et inntrykk av personen du kommer til å jobbe med. Fokuser på å finne en kandidat som er lett å jobbe med, én du føler vil finne kreative løsninger på designproblemer, og som viser at de er forpliktet til at akkurat ditt prosjekt skal gjøre det bra. Kjenn på magefølelsen din - er dette en person du tror du kan stole på og jobbe konstruktivt sammen med? Et prosjekt med firmaprofilering kan for eksempel skje over 6 uker, så det er en stor fordel å ha noen du har god dialog med.

Ikke vær redd for å stille spørsmål i forkant, både om prosess, pris eller sluttprodukt. Spør gjerne hva som blir forventet av deg. Dette kan være ulikt fra designer til designer.  

 
_Sirkel-artikkel3.png
 

Tips 5 - Stol på prosessen

Gode designere har en stødig prosess for deg som kunde. En solid fremgangsmåte å vise til for å lede deg gjennom prosjektet ditt. Det er en stor fordel om du kan slappe av, tørre å slippe opp detaljstyringen, og la designeren gjøre det han eller hun er best på. Selvfølgelig er det åpent for å komme med konstruktive tilbakemeldinger, men la designeren få tid til å jobbe med prosjektet, og presentere det på sin måte. Kanskje du vil se ditt eget prosjekt med nye øyne?